• SOS Children´s Village in Tadjourah / Urko Sanchez Architects

Architects: Urko Sanchez Architects  
Location: Tadjourah  Djibouti
Project Team: Estrella de Andres, Borja Arellano, John Andrew
Interior Décor: Urko Sanchez Architects
Project Year: 2014
Photographer: Javier Callejas, Urko Sánchez Architects
Website: www.urkosanchez.com

Awards: Architecture for Social Gain 2015: Built Project-Merit Certificate

Urko Sanchez Architects set out to do the impossible, create a world class architectural children's space with a limited budget and still maintain the aesthetics and quality of architecture. This might seem like a easy task, especially looking at the ease with which the project seems to weasel itself into your heart, the truth is a far cry from it. Dealing with harsh weather conditions and emulating the traditional architecture with narrow streets and emblematic spirit, the SOS Children's Village melts itself into a spatial integrity that simply is.

From the Project Architects:

When we were approached by SOS Children to design and build a small village compiling 15 houses where to run family-strengthening programmes, we decided to build a medina with the singularity of being for children. This allowed us to build the homes in a very local way – narrow streets that would shade one another, providing natural ventilation and corridors of wind flow. We decided to leave the cars outside the medina so the inner streets, being pedestrian-only, became a playground for the children to play around the houses in a nice and safe environment.

SOS Children´s Village in Tadjourah / Urko Sanchez Architects


The houses in this village are closed to the outside; they look inwards, protecting residents, while providing privacy and excellent ventilation. In order to create the required shaded areas with courtyards and corridors allowing wind flow, every single house is different to the others.

The streets of the medina suddenly open themselves creating squares of different sizes where children play and daily community activities can take place.

We also wanted to include as much vegetation as possible, even though Djibouti is extremely arid, we realise it was possible to integrate the vegetation in the open spaces which will grow with the proper cares giving extra shades in the future.

The construction was made using locally available materials as well as emulating the traditional architecture of narrow streets and lattices which allow for natural ventilation. A singular addition was made to the conventional architecture: ventilation chimneys that allow for hot air inside the houses to go up through them, creating a constant airflow inside the houses all day long. These "wind chimneys" were a kind of experiment which happened to work quite well.

SOS Children´s Village in Tadjourah / Urko Sanchez Architects

 

  • Anidan Clinic/ Urko Sanchez Architects

  • There are some projects that are small but great in design, and then there are those project that are small, great designs and most importantly of greater positive impact to the community they serve. The Anidan Paediatric Clinic is one such project. Built in the outskirt of Lamu where medical ...

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • Sforza Seilern Architects, an artistic collaboration between Studio Seilern Architects and Muzia Sforza, completed their first African pr...

  • Religion has the instrinsic ability to influence a creed, and so does architecture. At the heart of the Mouride holy city lies a well cra...

  • Atelier KOE found the response to both the architectural aesthetic as well as energy autonomy. The spacious residence, built entirely wit...