• 10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

Architects: Wasserfall Munting Architects  
Location: Ossman Street, Windhoek,  Namibia
Project Team: Project Architect: Jaco Wasserfall
Interior Décor: Wasserfall Munting Architects
Project Year: 2013
Photographer: Studio One & Markus Weiss
Website: www.wma.com

Structural Engineer: Bührmann & Partners - Sigi Teetz
Contractor: Madawa Investment
Electrical Subcontractor: All Technology Namibia

From the Architect. 
The refurbishment of a 1950’s residence in the verdant suburb of Klein Windhoekoffered an opportunity to explore the intimate spaces required for living against a fixed plan template of the existing, while simultaneously re-establishing connections to the site, broader landscapes and contexts.

10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

Completed in April 2013, the house is reinterpreted as a pavilion set on a steep embankment within a tranquil oasis of indigenous acacia trees. Designed for near-empty nesters, the key challenge was to create flexible space for living and relaxation – breathable space with ready access to the outdoors – packaged as a low-maintenance lock-up-and-go but with a couple of extra bedrooms for come-and-go adult children.

10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

Prominent features of the site include a rocky ‘koppie’ that separates the house from the neighbouring residence and a pronounced fall towards the north. Located on the highest portion of the site, the house enjoys north orientation and beautiful views across the Klein Windhoek valley.

10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

In a neighbourhood of a somewhat non-descript character, the next-door Munting residence provided salient architectural clues, particularly insofar as the choice of a limited palette of materials and finishes was concerned: clay bricks, off-shutter and exposed aggregate concrete, mica stone and rusted steel. In contrast to the robust exterior, the interior of the building is enveloped by the warmness of its plywood linings, partitioning and built-in cupboards.

10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

The intervention brings a sense of programmatic clarity and simplicity to a compromised layout, and attempts to create simple, robust spaces to live in. The double-volume living area with its butterfly roof and clerestory windows to the south is the heart of the house: oversized glazed sliding doors afford a seamless connection to a large terraced patio overlooking the garden and affording panoramic views of the distant mountains. Incorporated into the living space, the corridor leading to the bedrooms is shielded with a timber screen. The kitchen too has windows framing the trees in the garden outside.

10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

Passive design principles employed include a ventilated steel-clad façade, solar water heating and appropriate shading devices. All stone used is from the site, precast concrete fence panels were reused as stepping-stones across the lawn, the front door is a salvaged prison gate, and the clay brick used is from a rehabilitation project where clay is extracted from old mine slime dams. Framed steel mesh panels are used for security and fencing purposes.

10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

The sensitivity in which the house imposes on the site is enhanced by the beautifully crafted mica stonewalls that link natural and man-made. Passage of time – rusty red walls and established natural vegetation – will allow the house further to settle within its surrounding landscape.

  • Head Office Ernst & Young / Wasserfall Munting Architects

  • Wasserfall Munting Architects is a Windhoek practice that prides itself in its dedication to the pursuit of design excellence and simple clarity in the architectural solutions it proposes. The Ernst & Young (EY) Chartered Accountants building represents a rather exceptional company. It has...

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • The lattice work on the Infill houses  that permeate the street of the infill house in Capetown is perhaps the first real striking featur...

  • The reserve house is a piece of architecture that plays duality in its design. Propped up in Forestwood on the Dolphin coast, the house r...

  • A combination of the modern, the vernacular and environmental consciousness is the conspicuous image that the edgy Mayotte Airport portra...