• Mohammed VI Polytechnic University / Ricardo Bofill Taller Architects

Architects: Ricardo Bofill Taller Architects  
Location: Benguérir,  Morocco
Interior Décor: RBTA
Project Year: 2016
Photographer: Ricardo Bofill Architects
Website: www.ricardobofill.com

Phase 1A : March 2012 - September 2012
Phase 1B : May 2012 - January 2013
Construction:
Phase 1A : June 2012 - December 2013
Phase 1B : March 2013 - December 2015
Total Floor area: 300,000 sqm
Site area: 540,000 sqm
Floor area Phase 1A + 1B: 65,000 sqm 
Surface / Volume: 
Total Project: 300.000 sqm
Land Area: 540.000 sqm
Construction Phase 1A + 1B - 65.000 sqm 
Contractor / Builder: EMTB - CEGELEC - MAVER -INTERLUX - SGTM - MENASTEEL - RICHE BOIS - ETTOLMY - CASAIS - ABU EISHEH
Consultants: Jacobs, Arup, Strain, Frepi, Casademont, Chemtrol, Poliprograma, Peutz Signes 
Investment: Public / Private

From The Architects:
As a result of an international competition, the group OCP, a global leader in phosphates extraction and transformation, commissioned in 2011 the design of the campus for the Mohammed VI Polytechnic University to RBTA. Extending over approximately 55 hectares, the Campus for Mohammed VI Polytechnic University is the milestone of the ambitious scheme for the Mohammed VI Green City, a sustainable development in Benguerir, 50 miles north of Marrakech.

Mohammed VI Polytechnic University / Ricardo Bofill Taller Architects

The FAR and the height limit (21 meters) called for a rational, compact composition. The geometrically organized masterplan proposed by RBTA is defined by narrow streets, squares and a central axis. The scheme encourages pedestrian circulation, while the courtyards, gardens and semi-covered streets bring together students and teachers, thus promoting intellectual and social exchange, and strengthening the sense of community.

Mohammed VI Polytechnic University / Ricardo Bofill Taller Architects

With residential clusters and facilities on both sides, the central pedestrian area is the backbone of the project. This main artery gathers the daily activities both for teachers and students. The urban character of the design contributes to consolidate the campus as a strong magnet.  With a grid that perfectly integrates within the Green City, this concept guarantees permanent exchange between campus users and with the city and its future extension towards the east. This regular urban grid provides development flexibility, and can easily evolve to ensure the expansion of the whole functional program.

Mohammed VI Polytechnic University / Ricardo Bofill Taller Architects

The first phase of development faces avenue Mohamed VI. The rest of the program develops in a progressive manner along the pedestrian axis, running towards the green area. Phase 1 divides into two parts that include the following facilities: Part 1A: The School of Industrial Management (EMINES), residential facilities for students, sports facilities and car-park area. Part 1B : Mining & Geology Research Centre, Congress Centre, Office building for the OCP, restaurant and club house, two residential cluster for 325 students, sports facilities and car-park area.

Mohammed VI Polytechnic University / Ricardo Bofill Taller Architects

The rest of the campus includes the following elements: Five Research Centers and the Learning Centre, located on both sides of the pedestrian axis at the centre of the campus. The Research Centers are grouped in the same area to encourage synergies and exchange of information; Other facilities along the axis: a restaurant, dedicated area for teachers, the Student Center and the Medical Center, and teaching facilities distributed around a plaza at the south end of the campus; A hotel and the OCP Regional Headquarters facing the green extension; Residential clusters on the campus perimeter; Additional car park and green areas.Mohammed VI Polytechnic University / Ricardo Bofill Taller Architects

Mohammed VI Polytechnic University / Ricardo Bofill Taller Architects

The scheme favors green transportation systems along two roads that run parallel to the pedestrian axis, while the private use of cars is only allowed in the peripheral avenue Mohammed VI, the avenue A, and the avenue B, with access to the car-park areas. The urban design and the architectural style of the Moroccan cities, and namely the cities of the area of Benguerir, are the project actual source of inspiration. The rich architectural tradition of Moroccan towns like Fez, Meknes, Rabat and Marrakech, and the ksour (Arabic term for “castle”) of the South Atlas, reveal their history, their culture, and the local abilities to adapt to specific climatic conditions. The scheme for Mohammed VI Polytechnic University Campus in Benguerir combines a genuine respect for the genius locci with environmental performance goals. The project has received LEED NC certification and aims to Silver LEED NC for buildings and LEED Campus for the Masterplan.

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

  • With 9-storey, the building includes residential, offices and shops served by a common access and underground parking. On the ground floo...

  • Kisito Children's Home is a Residential Childcare for babies 0-24 months. Recent years some children have come presenting disabilities re...

  • Under the leafy canopy of an immense Albizia Tree nestles Aloe Ridge House, a 300sqm contemporary home in the Eden Rock Estate on Kwa Zul...

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY