• Nike Football Training Centre Soweto / RUF Project + Nike Global Football

Architects: RUF Project  
Location: Soweto, Johannesburg  South Africa
Project Team: Architect in charge: [Sean Pearson] Local Architect: [ MMA Architects ] Lead Architect: [ Luyanda Mpahlwa ] Creative Director: [Andy Walker]
Interior Décor: Architect in charge: [Sean Pearson] Local Architect: [ MMA Architects ] Lead Architect: [ Luyanda Mpahlwa ] Creative Director: [Andy Walker]
Project Year: 2013
Photographer: Julian Abrams, Allan James
Website: www.rufproject.com

Local Graphic Agency: Grid Worldwide Branding & Design
Project Manager: Lynette Mollet

Cities are living organisms- without the right cultivation, they wither and die. Architecture has the power to stitch individuals into a community and energize forgotten corners of our urban fabric. Nike football in conjunction with RUFproject and MMA architects have designed and built an architectural solution to the urban problem present in Soweto, and has shown its potential as a tool for encouraging the act of community.

Nike Football Training Centre Soweto / RUF Project + Nike Global Football

From the Architects
Situated in the heart of Soweto, the Football Training Centre is the centre of football in South Africa, where 1200 teams and 20,000 footballers play each year. In less than 6 months, the facility was transformed into a state of the art football training centre - the first of its kind in Africa, and the rest of the world.

Nike Football Training Centre Soweto / RUF Project + Nike Global Football

Designed by the Canadian firm, RUFproject in conjunction with the Nike Global Football Brand Design, the facility encompasses 2 new full sized artificial pitches, 2 junior turf pitches, new lighting, a clubhouse & player lounge, an education facility for the Grass Roots Soccer & Life Skills program, a Training Gym, Physio & First Aid facility, a Product Trial, Catering, Administrative Offices, Viewing Deck and new Change Rooms. The Clubhouse & Player’s Lounge house regular and in-depth tips and insights from Nike Athletes & Coaches and a place for coaches and players to focus on the tactical and strategic aspects of the game. 

Nike Football Training Centre Soweto / RUF Project + Nike Global Football

The concept was to create a clear but intricately woven relationship of spaces, linking the programmes of facility through visual connections created by cuts in the solid mass of the rectangular structure. Each room has views to and from other areas of the building which creates an intricate and selective transparency between functions. The facility has been design from the outset for and around the player, supporting the various aspects of their day. Everything has been considered to make the facility flow and remain open, and at the same time manage the reality of creating a secure and safe place to play football. The gym, product trial and catering functions have operable facades, opening them up to the field directly to the fields, and a player’s tunnel bisects the main building creating a direct connection from the change rooms with the field for the players. 

Nike Football Training Centre Soweto / RUF Project + Nike Global Football

The facade is clad in a local sandstone, and wrapped with a local timber louvre structure to mitigate the solar heat gain to the west, north and east facades. Cantilevering over the pitches, the overhang provides shade before and after the game. The south facade has it’s sandstone exposed and houses a growing list of players who distinguish themselves on and off the pitch - their names permanently apart of the building and its future. The intent of the project was to provide a lasting home for football in the dynamic neighbourhood of Soweto would continue on past the world cup.

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

  • The brief from the client required the design of a home for a family of four in a bushveld estate. The site is a bushveld plot of 1 hecta...

  • The Ubuntu Center provides pediatric HIV testing and treatment, counseling, education, and community empowerment. The design is focused o...

  • The Sapiens Building is located in a former industrial zone 500 metres from the Avenida Marginal and the Bay of Luanda. The plot contains...

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • Located in the Johannesburg suburb of Craighall Park, stands the home of the young family Close. The property was purchased for the large...

  • A combination of the modern, the vernacular and environmental consciousness is the conspicuous image that the edgy Mayotte Airport portra...

  • The property had an existing house, which completely under-utilized the site’s fantastic characteristics. The brief called for a dynamic ...